Папа Сергиј I

Папа Сергиј I (лат. Sergius PP. I)(? - 8 септември 701) бил римски папа од 15 декември 687 до 8 септември 701. Станал папа по сериозна борба со антипапите Пасхалиј и Теодор. Се откажал од потпишување на актите донесени на Трулскиот собор, спротивно на нивното потпишување од страна на папските легати во Цариград. Византискиот имепратор Јустинијан II дал наредба да се уапси Сергиј, но народот се внмешал во исполнувањето на наредбата. Решенијата на Трулскиот собор, во католицизмот не се признаени до денес.

Sergius I
Sergius I.jpg
Родено име Сергиј I
Папа од 15 декември 687
Папа до 8 септември 701
Претходник Папа Конон
Наследник Папа Јован VI
Роден ?
Палермо, Сицилија
Починал 8 септември 701
?
Други папи по име Сергиј (појаснување)