Марцел II (лат. Marcellus PP. II; 6 мај 1501 - 30 април 1555) — римски папа од 9 до 30 април 1555[1].

Marcellus II
Родено име Марчело Червини
Папа од 9 април 1555
Папа до 23 март 1555
Претходник Папа Јулиј III
Наследник Папа Павле IV
Роден 6 мај 1501
Монтефано, Италија
Починал 30 април 1555
Рим
Други папи по име Марцел (појаснување)

Марчело Червини се родил на 6 мај 1501 во Монтефано. Се школувакл на Сиенскиот универзитет. Бил човек со сестрано образование. Бил среќен поради познацвањето и истражувањето во областа на голем број на науки, од одгледување растенија и резбарството до астрономија, математика, архитектура, што особено гоп восхитувало Микеланџело. Тој бил воспитуван од страна на папата Павле III. Бил назначен за кардинал, по учеството на соборот на Светиот Крст во Ерусалим, а учествувл и на Тридентскиот собор. Откако бил избран за папа, престанал да организира прослави на церемонии и празници. Унрел по само три седмици од неговиот избор за папа. Џовани Палестрина организирал поебна миса, на која папата бил погребан.

Папата Марцел II бил последниот папа којшто своето родено име не го променил кога станал папа. Пред него тоа било случај со ахоландскиот папа Адријан IV.

Наводи уреди