Папа Анастасиј III

Анастасиј III (лат. Anastasius PP. III; ? - јуни 913) — римски папа од април 911 до јуни 913. Според некои извори, тој се смета за син на папата Сергиј III. Нему му се препишуваат две послание, но нивни оригинали нема. Тој ги обновил односите со Цариградската црква. Го подржувал Николај Мистик во борбата против императорот Лав VI.

Anastasius III
200px
Родено име Анастасиј III
Папа од април 911
Папа до јуни 913
Претходник Папа Сергиј III
Наследник Папа Ландон
Роден ?
Рим
Починал јуни 913
Рим
Други папи по име Анастасиј (појаснување)

НаводиУреди