Папа Елевтериј

Папа Елевтериј (лат.: Eleutherius) бил римски папа од 174/175 до 189[1]. Негов празник е 26 мај. Погребан е во Ватикан, блиску до телото на Св.Петар. Подоцна, во текот на 1591, неговите останки биле пренесени во црквата Света Сузана по желба на Камила Перети, сестра на папа Сикст V.

Eleutherius)
Eleutherius.jpg
Родено име Елевтериј
Папа од 174
Папа до 189
Претходник Папа Сотер
Наследник Папа Виктор I
Роден непознато
Грција
Починал 189
Рим, Италија
Други папи по име Елевтериј

НаводиУреди