Бонифациј I (лат. Bonifatius PP. I; ? - 4 септември 422) — римски папа од 29 декември 418 до 4 септември 422[1]. Во врска со конфликтот за наследување на папскиот престол бил избркан од Рим од страна на императорот Константин III, но подоцна вратен. Бонифациј се борел против пелагијанствотои се залагал за опстојување на црковните дела во спорот помеѓу римската и константинополската епархија. Бил папа со поголеми права.

Bonifacius I
Родено име Бонифациј I
Папа од 29 декември 418
Папа до 4 септември 422
Претходник Папа Зосим
Наследник Папа Целестин I
Роден ?
Починал 4 септември 422
Други папи по име Бонифациј

Надворешни врски уреди

Наводи уреди