Папа Каликст I

Папа Каликст I бил римски папа пет години, од 20 декември 217 година до 222, во време на управувањето на римските императори Хелиогабал и Александар Север. Тој е маченик според Ватикан, е канонизиран за светец од Римокатоличката црква. Негов празник е 14 октомври.

CalixtusI.jpg
Родено име Каликстус
Папа од 217
Папа до 222
Претходник Папа Зефиринус
Наследник Папа Урбан I
Роден непознато
Починал 222
непознато
Други папи по име Каликст