Лав X (латински: Leo PP. X, роден на 11 декември 1475 во Фиренца - починал на 1 декември 1521 во Рим) — римски папа од 11 март 1513 до 1 декември 1521[1]. Тој бил втор син на Лоренцо де Медичи. Учел во дворот на сојот татко во Фиренца и на универзитетот во Пиза.

Leo X
Родено име Џовани Медичи
Папа од 11 март 1513
Папа до 1 декември 1521
Претходник Папа Јулиј II
Наследник Папа Адријан VI
Роден 11 декември 1475
Фиренца
Починал 1 декември 1521
Рим
Други папи по име Лав (појаснување)

Во 1492 година бил назначен за кардинал, а во 1494 година бил протеран од Фиренца, поради револтот на Џироламо Савонароли. Во 1500 г. се вратил и набрзо воспоставил власт на Медичи во градот. Како папа, бил покровител на уметноста и ја забрзал изградбата на базиликата Свети Петар. Ја зацврстил политичката моќ на папата во Европа, но поради неговото трошење го загубил богатството. Ги обесхрбрувал реформите на Петтиот Латерански собор, а реагирал несоодветно на реформацијата, ексомуницирајќи го Мартин Лутер во 1521 година и не можејќи да одговори на потребата за промени, пропуст што го најавил крајот на обединетата Западна црква.

Наводи уреди