Папа Фабијан

Папа Фабијан бил римски папа од јануари 236 до 20 јануари 250. Фабијан бил убиен во време на римскиот император Дециј. Бил погребан во гробницата на папа Каликстус I. Бил објавен за светец, и е почитуван на 20 јануари.

Fabian Sebastian 1490.jpg
Родено име Фабијан
Папа од јануари 236
Папа до 20 јануари 250
Претходник Антер
Наследник Корнелиј
Роден непознато
Починал 20 јануари 250
Рим, Италија
Други папи по име Фабијан