Лав VI (лат. Leo PP. VI; ? - декември 928) — римски папа од мај до декември 928. Седнал на папската столица, благодарение на наклонетоста на Марозија. Кон римската црква, ја присоединил Далмација. Малку подоцна бил отруен.

Leo VI
200px
Родено име Лав
Папа од мај 928
Папа до декември 928
Претходник Папа Јован X
Наследник Папа Стефан VII
Роден ?
Рим
Починал декември 928
Рим
Други папи по име Лав (појаснување)

НаводиУреди