Папа Јован VII

Јован VII (лат. Johannes PP. VII; ? - 18 октомври 707) — римски папа од 1 март 705 до 18 октомври 707. Византискиот цар Јустинијан II му ги испратил актите од Трулскиот собор, со молба да ги искаже своите ставови по секоја одлука одделно. Но, срамежливиот папа се откажал од приговор. Заедно со тоа, нему му се нудело и да ги задржи добрите односи со Лангобардите. Освен тоа, папата Јован VII се поврзува и со декорацијата на црквата Санта Марија Антиква.

Johannes VII
Byzantinischer Mosaizist um 705 002.jpg
Родено име Јован VII
Папа од 1 март 705
Папа до 18 октомври 707
Претходник Папа Јован VI
Наследник Папа Сисиниј
Роден ?
Росан ди Калабрија, Грција
Починал 18 октомври 707
?
Други папи по име Јован (појаснување)

НаводиУреди