Лав XII (лат. Leo PP. XII; 22 август 1760 - 10 февруари 1829) — римски папа од 28 септември 1823 до 10 февруари 1829[1]. Тој бил голем цкевон дипломат, па бил наречен дипломат на Светиот сојуз. Го осудувал либерализмот. Ја признал независноста на новосоздадените држави во Јужна Америка. Во 1828 ја издал булатаLocum beati Petri“. Погребан е во базиликата Свети Петар во Рим.

Leo XII
Родено име гроф Анибале дела Џенга
Папа од 28 септември 1823
Папа до 10 февруари 1829
Претходник Папа Пиј VII
Наследник Папа Пиј VIII
Роден 22 август 1760
замок дела Џенга
Починал 10 февруари 1829
Рим
Други папи по име Лав (појаснување)

Наводи уреди