Папа Виктор I

Виктор I (латински: Victor); е римски папа од 189 до 199 година.

Виктор
A mosaic representing Victor I, 14th Pope of the Catholic Church.jpg
Родено име Виктор
Папа од 189
Папа до 199
Претходник Папа Елевтериј
Наследник Папа Зефирин
Роден непознато
Либија
Починал 199
Рим, Италија
Други папи по име Виктор

Роден бил во Северна Африка. Служел како ѓакон. По неговиот избор за папа Виктор I активно учестувуал во спорот за времето на празнување на Велигден. Во текот на 196 година во Рим огранизирал собор, на кој бил закрепен западниот обичај при празнувањето на Пасха - во неделата по Петесетница. Христијанските цркви во Мала Азија не го примиле овој нов услов на папата, за кои биле избркани од црквата.[1]

НаводиУреди

  1. Eusebius Pamphilius: Church History, Life of Constantine, Oration in Praise of Constantine, Ch. XXVIII