Силвериј (лат. Silverius PP.; ? - 2 декември 537) — римски папа од 8 јуни 536 до март 537[1]. Бил во центарот на политичките случувања за време на нападите на Византијците на Италија, и повлекувањето на Варварите. По еден инцидент, по указ на царицата Теодора бил сменет и на негово место бил поставен Вегилиј, кој повеќе и се допаднал на Теодора. Се смета за покровител на островот Понца.

Silverius
Родено име Силвериј
Папа од 8 јуни 536
Папа до март 537
Претходник Папа Агапит I
Наследник Папа Вигилиј
Роден ?
Починал март 537
Палмарола, Италија
Други папи по име Силвериј

Наводи

уреди