Феликс III (лат. Felix PP. III; ? - 1 март 492) — римски папа од 13 март 483 до 1 март 492[1]. Потекнувал од познато смејство, од кое подоцна папа станал и Григориј. Бил во конфликт со источните патријарси, бранејќи ги одлуките донесени на Четвртиот вселенски собор, кои го негирале монофизитството.

Felix III
Родено име Феликс III
Папа од 13 март 483
Папа до 1 март 492
Претходник Папа Симплициј
Наследник Папа Геласиј I
Роден ?
Рим, Италија
Починал 1 март 492
Рим, Италија
Други папи по име Феликс III

Наводи

уреди