Бонифациј III (лат. Bonifatius PP. III; ? - 12 ноември 607) — римски папа од 19 февруари 607 до 12 ноември 607[1]. Се родил во Рим, но долго време поминал во Цариград, каде што бил советник на императорот Фока. Го уредил избирањето на нов папа, така што забранил прашањето да се решава во текот на трите дена по смртта на стариот папа. Од императорот Фока добил признание во првенство на римската над останатите епархии.

Bonifatius III
Родено име Бонифациј III
Папа од 19 февруари 607
Папа до 12 ноември 607
Претходник Папа Григориј I
Наследник Папа Бонифациј IV
Роден ?
Рим
Починал 12 ноември 607
Рим
Други папи по име Бонифациј (појаснување)

Наводи уреди