Мартин I (лат. Martinus PP. I; ? - 17 јуни 653) — римски папа од јули 649 до 17 јуни 653[1]. Ги осудил монотелитистите како кривоверци на Латеранскиот собир во 649. За тоа бил испратен на островот Наксос, од страна византискиот цар, после што биол одвеен во Цариград каде го потврдил своето решение. Неговите мошти биле пренесени во Рим.

Martinus I
Родено име Мартин I
Папа од јули 649
Папа до 17 јуни 653
Претходник Папа Теодор I
Наследник Папа Евгениј I
Роден ?
Тоди, Умбрија
Починал 17 јуни 653
Херсон
Други папи по име Мартин (појаснување)

Наводи

уреди