Јован X (лат. Ioannes PP. X; ? - 928) — римски папа од март 914 до мај 928[1]. Станал папа, благодарение нљ тоа што успеал да ја воодушеви Теодора, сопругата на грофот Теофилакт од Тоскана. Успеал да ги обедини италијанските кнезови, во борба против Арабјаните, а добил и помош од Византија, што резултирало со победа во Битката кај Гариљано (916). По смртта на теодора, тој се спријателил и со нејзината ќерка Марозија. Јован се стремел дури да завладее со Рим, но Марозија, за тоа му кажала на својот спопруг, грофот Гвидо од Тоскана, кој наредил папата да биде затворен, каде што бил задушен. Тој, исто така, бил папа од периодот на порнократијата.

Ioannes X
Податотека:IoannesX.jpg
Родено име Јован
Папа од март 914
Папа до мај 928
Претходник Папа Ландон
Наследник Папа Лав VI
Роден ?
Рим
Починал 928
?
Други папи по име Јован (појаснување)

Наводи

уреди