Отвори го главното мени

Папа Бенедикт III (лат.Benedictus PP. III)(? - 17 април 858) бил римски папа од 29 септември 855 до 17 април 858. Бил во спор со антипапата Анстасиј, со подршка од страна на Лудвиг II Германски. Активно бил вмешан и во конфликтите помеѓу синовите на императорот Лотар I.

Benedictus III
200px
Родено име Бенедикт
Папа од 29 септември 855
Папа до 17 април 858
Претходник Папа Лав IV
Наследник Папа Никола I
Роден ?
Рим
Починал 17 април 858
?
Други папи по име Бенедикт (појаснување)