Марцелин бил римски папа во периодот од 296 до 304 година[1]. Според Liberian Catalogue тој бил епоскоп во Рим 8 години, 3 месеца и 25 денови, кое кажува дека папа станал на 30 јуни 296 година. Според Liber Pontificalis, Марцелин бил погребан на 26 април, 304, 25 денови по мачната му смрт. Во време на неговиот понтификат Ерменија станува првата христијанска нација во 301 г.

Марцелин
Папа од 296
Папа до 304
Претходник Папа Кај
Наследник Папа Марцел I
Роден непознато
Починал 304
Рим Италија
Други папи по име Марселин
Свети папа Марцелин

Наводи

уреди