Отвори го главното мени

Папа Евгениј II (лат. Eugenius PP. II)(? - 27 август 827) бил римски папа од 2 мај 824 до 27 август 827. Бил избран за папа против желбата на римската аристократија, но со подршка од франкскиот крал Лотар I. Тој потпишал римски правилник, со кој всушност станал вазал на императорот. Учествувал во спорот за иконопочитувањето.

Eugenius II
Eugene II.jpg
Родено име ???
Папа од 2 мај 824
Папа до 27 август 827
Претходник Папа Пасхалиј I
Наследник Папа Валентин
Роден ?
Рим
Починал 27 август 827
?
Други папи по име Евгениј (појаснување)