Папа Северин

Северин (лат. Severinus PP.; ? - 2 август 640) — римски папа од 28 мај 640 до 2 август 640 година[1]. Се откажал од потпишување на монотелистичката доктрина, во врска со која византискиот цар Ираклиј го поддржувљал монотелитизмот и се откажаувал од признавањето на папата Северин. На крајот на караиштата императорот го признал за папа. Набргу потоа, Северин умрел.

Severinus
Severinopapa.jpg
Родено име Северин
Папа од 28 мај 640
Папа до 2 август 640
Претходник Папа Хонориј I
Наследник Папа Јован IV
Роден ?
Рим
Починал 2 август 640
?
Други папи по име Северин

НаводиУреди