Папа Захариј

Захариј (лат. Zacharias PP.; ? - 22 март 752) — римски папа од 10 декември 741 до 22 март 752[1]. Тој се допишувал со Св.Бонифациј, мисионер во Германија. Пипин Малиот му испратил писмо, во кое го прашувал, дали е правилно со државата да владее некој кој нема сила, или тоа да го прави некој кој ја има власта в раце. На тоа, папата Захариј mу одговорил, дека да управува е должен оној кој има сила. Со тоа, тој дал согласност за симнување од престолот на последниот меровински крал и поставување на Пипин III на негово место.

Zacharias
Pope Zachary.jpg
Родено име Захариј
Папа од 10 декември 741
Папа до 22 март 752
Претходник Папа Григориј III
Наследник Папа Стефан II
Роден ?
Калабрија
Починал 22 март 752
?
Други папи по име Захариј

НаводиУреди