Папа Урбан I ( латински: Urbanus I ) бил епископ во Рим од 222 до 23 мај 230 година.[1] Роден е во Рим и го наследиl папата Каликст I, кој бил мачен. Претходно со векови се веруваше дека и Урбан I бил мачен. Сепак, неодамнешните историски откритија сега ги наведуваат научниците да веруваат дека тој починал од природна смрт.

Урбан
Ракоположен222
Службата завршила23 мај 230
ПретходникСевер I
НаследникПонтијан
Лични податоци
РоденНепознато
Рим,Италија
Починал23 мај 230[1]
Рим,Италија
Светост
Слава25 мај
Други папи наречени Урбан

Понтификат

уреди

Голем дел од животот на Урбан е обвиткан со мистерија, што доведува до многу митови и заблуди. И покрај недостатокот на извори, тој е првиот папа чие владеење може дефинитивно да се датира.[2] Постојат два истакнати извори за понтификатот на Урбан: историјата на Евсевиј за раната црква и исто така натпис во Кометериумот Калисти во кој се именувал Папата.[1] Урбан се искачил на папството во 222 година, година на убиството на императорот Елагабал, и служеше за време на владеењето на Александар Северус . Се верува дека Понтификатот на Урбан се случил во мирно време за христијаните во Империјата, бидејќи Север не го промовирал прогонот на христијанството.

Се верува дека расколникот Хиполит сè уште го водел соперничкото христијанско собрание во Рим и дека тој го објавил Филозофумената, напад врз претходникот на Урбан, Каликст Први .[3] Урбан се вели дека ја одржувал непријателската политика на Каликстус кога се занимавал со расколничката партија.[1]

Поради релативните слободи што христијанската заедница имала за време на владеењето на Север, црквата во Рим растела, што довело до верување дека Урбан бил вешт преобраќач.[3] Папскиот декрет во врска со донациите на верниците на Миса му се припишува на папата Урбан:

Подароците на верните кои му се принесуваат на Господ можат да се користат само за црковни цели, за општо добро на христијанската заедница и за сиромашните; зашто тие се осветени дарови на верните, жртва за откуп на грешниците и наследство на сиромашните.[4]

Легенди и митови

уреди

Во една приказна која некогаш била вклучена во Бревријацијата на Католичката црква се вели дека Урбан имал многу конверти меѓу кои биле Тибуртиј и неговиот брат Валеријан, сопруг на Сесилија . Традицијата го ублажува Урбан со чудото да собори идол преку молитва.[5] За овој настан се верува дека довел до тепање и мачење на Урбан пред да биде осуден на смрт со обезглавување.

Понатамошно верување, сега познато како пронајдок од шестиот век, е дека Урбан наредил да се направат сребрени литургиски садови и патенти за дваесет и пет титуларни цркви во своето време.

Уметност

уреди
 
Анахронистички приказ на Урбан кој носи папска дијадема

Урбан се наоѓа во разни уметнички дела обично во една од двете форми. Честопати се наоѓа како седи носејќи ја папската дијадема, папските одежди и држи меч вперен кон земјата..Но и Урбан може да биде портретиран облечен во папска облека и бискупска митра додека ја држи библија и еден куп грозје. Сликата на Урбан е на фреска од 12 век во Халивој-Милон во уметничката галерија Бери.

Други поретки прикази на папата Урбан се:

 • по обезглавувањето, со папската дијадема во близина на него.
 • како идоли паѓаат од колона додека е обезглавуван;
 • измамени на уделот;
 • седнат во пејзаж како еден млад човек (Свети Валеријан) клекнува пред него, а еден свештеник држи книга.

Поврзано

уреди
 • Список на католички светци
 • Список на папи

Белешки

уреди
 1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Kirsch, Johann Peter (1912). "Pope Urban I" in The Catholic Encyclopedia. Vol. 15. New York: Robert Appleton Company.
 2. Kung, Hans. The Catholic Church: A Short History. New York; The Modern Library, 2003, p. 41
 3. 3,0 3,1 „Pope Urban I“. Catholic Encyclopedia. New York: Robert Appleton Company. 1913.
 4. Roman Breviary
 5. Roman Breviary: Saint Urban began to make his orison to God; and anon the idol fell down and slew twenty-two priests of the law that held fire for to make sacrifice.
Духовни титули
Претходник
Каликс Први
Епископ на Рим
222–230
Наследник
Понтијан