Јован XVIII (лат. Ioannes PP. XVIII; ? - јули 1009) — римски папа од јануари 1004 до јули 1009[1]. Неговото папство се карактеризирло со тоа што, тој ги балансирал односите со семејството Кресченци, императорот Хенрих II Светиот и маркрофот Ардуин. За време на неговот папство, градот Рим страдал од чума и од налетот на Сарацените. Сепак, тој ја основл епархијата во Бамберг и го охрабрувал мисионерството помеѓу Словените.

Ioannes XVIII
Родено име Фазано
Папа од јануари 1004
Папа до јули 1009
Претходник Папа Јован XVII
Наследник Папа Сергиј IV
Роден ?
Рапањано, Италија
Починал јули 1009
Рим
Други папи по име Јован (појаснување)

Наводи уреди