Папа Пелагиј I

Папа Пелагиј I (лат. Pelagius PP. I) (? - 4 март 561) бил римски папа од 16 април 556 до 4 март 561. Ја извршувал улогата на посредник, помеѓу Рим, Византија и германските кралства. Ја изградил базиликата Санти Апостоли. Го составил „Исповедување на верата“.

Pelagius I
Pelagius I.jpg
Родено име Пелагиј I
Папа од 16 април 556
Папа до 4 март 561
Претходник Папа Вигилиј
Наследник Папа Јован III
Роден ?
Рим
Починал 4 март 561
Рим
Други папи по име Пелагиј