Папа Бонифациј IX

Папа Бонифациј IX (лат. Bonifacius PP. IX)(1356 - 1 октомври 1404) бил римски папа од 2 ноември 1389 до 1 октомври 1404. Тој бил кардинал од 1381. Не направил ништо со што би ја елиминирал шизмата. Во негово време процветал непотизмот, се појавиле индулгенциите и куриалната бирократија.

Bonifacius IX
IX.Bonifac.jpg
Родено име Пјетро Томачели
Папа од 2 ноември 1389
Папа до 1 октомври 1404
Претходник Папа Урбан VI
Наследник Папа Инокентие VII
Роден 1356
Неапол
Починал 1 октомври 1404
Рим
Други папи по име Бонифациј (појаснување)