Луциј I бил римски папа во период од осум месеци - 25 јуни 253 г. до 4 март 254 г[1]. Роден бил во Рим на непозната дата. За овој папа и неговото семејство не се знае многу. Избран бил за папа на 25 јуни.

Родено име Луциј
Папа од 25 јуни 253
Папа до 4 март 254
Претходник Папа Корнелиј
Наследник Папа Стефан I
Роден непознато
Починал 4 март 254
Рим, Италија
Други папи по име Луциј
Папа Луциј I

Неговото честување е на 4 март, датата на неговата смрт.

Наводи уреди