Лав III (лат. Leo PP. III; 750 - 12 јуни 816) — римски папа од 27 декември 795 до 12 јуни 816[1]. Заштитуван од Карло Велики од неговите противници во Рим, Папата Лав III во 800 година ќе го круниса Карло Велики за римски цар.

Leo III
Родено име Лав III
Папа од 27 декември 795
Папа до 12 јуни 816
Претходник Папа Адријан I
Наследник Папа Стефан IV
Роден ?
Рим
Починал 12 јуни 816
?
Други папи по име Лав (појаснување)

Наводи уреди