Климент V (лат. Clemens PP. V), родено име Рејмон Бертран де Гот (околу 1264 - 20 април 1314) — римски папа на од 5 јуни 1305[1], па сѐ до својата смрт. Во историјата е познат по укинувањето на витешкиот ред темплари. Бил голем пријател на францускиот крал Филип IV Убавиот, а тој му помгнал да стане папа. На барање на кралот Филип, тој ја преместил папската столица во Авињон.

Clemens V
Родено име Рејмон Бертран де Гот
Папа од 5 јуни 1305
Папа до 20 април 1314
Претходник Папа Бенедикт XI
Наследник Папа Јован XXII
Роден околу 1264
Виландро, Франција
Починал 20 април 1314
deathplace = Роквемор, Франција
Други папи по име Климент (појаснување)

Наводи уреди