Сергиј III (лат. Sergius PP. III; ? - 14 април 911) — римски папа од 29 јануари 904 до 14 април 911[1]. Тој е единствениот папа досега за кого се знае дека наредил да биде убиен друг папа, и единствениот, чиј незаконски роден син го зазел неговото место. Со Сергиј, и неговата љубовница Марозија, во иксторијата на папството започнува периодот, наречен порнократија.

Sergius III
Родено име Сергиј III
Папа од 29 јануари 904
Папа до 14 април 911
Претходник Папа Лав V
Наследник Папа Анастасиј III
Роден ?
Рим
Починал 14 април 911
Рим
Други папи по име Сергиј (појаснување)

Наводи

уреди