Папа Понтијан

Папа свети Понтиан бил папа од 21 јули 230 до 28 септември 235.

Urban
Pope Pontian.jpg
Родено име Понтиан
Папа од 21 јули, 230
Папа до 28 септември, 235
Претходник Папа Урбан I
Наследник Антер
Роден непознато
Починал 28 септември, 235
Сардинија, Италија
Други папи по име Понтиан

За Понтиан е познато малку повеќе, отколку за неговите претходници, поради изгубената папска хроника, која била на разполагање на создавачот на Catalogus Liberianus на епископите на Рим, направен во текот на 4 век.

Неговият празник бил на 19 ноември, но сега е на 13 август, споредувајќи го како антипапата Иполит.