Папа Григориј XII

Папа Григур XII (лат. Gregorius PP. XII)(1325/36 - 18 октомври 1417) бил римски папа од 30 ноември 1406 до 18 октомври 1417. Во моментот кога бил избран за папа имал околу 70 години. Тој ја вршел и функцијата на цариградски птријарх. Работел многу Западната шизма конечно да заврши.

Gregorius XII
Gregory XII.jpg
Родено име Анџело Корер
Папа од 30 ноември 1406
Папа до 18 октомври 1417
Претходник Папа Инокентие VII
Наследник Папа Мартин V
Роден 1325/36
Венеција, Италија
Починал 18 октомври 1417
Реканати, Италија
Други папи по име Григур (појаснување)