Отвори го главното мени

Папа Павле I (лат. Paulus PP. I)(? - 28 јуни 767) бил римски папа од 29 мај 757 до 28 јуни 767. Водел дипломатски преговори со лангобардскиот крал Дизидериј и кралот Пепин Кусиот. На крајот на краиштата, нему му се укажаал можноста да ги присоедини Беневенто и Тоскана под своја управа.

Paulus I
Paul I.jpg
Родено име Павле I
Папа од 29 мај 757
Папа до 28 јуни 767
Претходник Папа Стефан II
Наследник Папа Стефан III
Роден ?
Рим
Починал 28 јуни 767
Рим
Други папи по име Павле (појаснување)