Лав XIII (лат. Leo PP. XIII; 2 мај 1810 - 20 јули 1903) — римски папа од 20 февруари 1878 до 20 јули 1903[1]. Со 93 години, тој бил најстариот папа, а неговиот понрификат бил третиот најдолг. Тој е познат по интелектуалноста и социјалните учења со неговата енциклика Rerum Novarum и неговите обиди да ја одбрани црквата од современите мислења.

Leo XIII
Родено име Винченцо Џоакино Рафаели Лујџи Печи
Папа од 20 февруари 1878
Папа до 20 јули 1903
Претходник Папа Пиј IX
Наследник Папа Пиј X
Роден 2 мај 1810
Карпинето Романо, Италија
Починал 20 јули 1903
Рим
Други папи по име Лав (појаснување)

Наводи

уреди