Адријан III (лат. Hadrianus PP. III;  ? - 15 септември 885) — римски папа од 17 мај 884 до 15 септември 885[1]. Бил многу жесток во односите со противниците, но сепак бил почитуван помеѓу народот. Умрел во Модена, по враќањето од Вормс, каде што бил за да се сретни со Карло III Дебелиот, и да одлучат за решавањето на прашањето против Сарацените. Некои сметаат дека бил отруен. Погребан е во црквата Сан Силвестро во Модена, кој е украсена со негови слики.

Hadrianus III
Родено име Адријан III
Папа од 17 мај 884
Папа до 15 септември 885
Претходник Папа Марин I
Наследник Папа Стефан V
Роден ?
Рим
Починал 15 септември 885
Модена
Други папи по име Адријан (појаснување)

Наводи

уреди