Урбан VII (лат. Urbanus PP. VII; 4 август 1521 - 27 септември 1590) — римски папа од 15 септември до 27 септември 1590[1]. Тој бил кардинал и нунција во Шпанија. Умрел од маларија, само 12 дена откако бил избран за папа. Во тој период биле распространети пророштвата на Малахиј (1094 - 1148), ирски свештеник, чии пророштва содржеле пророштво за работите на папата по 16. век. Според Малахиј, последниот папа пред крајот на светот ќе биде Петар II.

Urbanus VII
Родено име Џамбатиста Кампања
Папа од 15 септември 1590
Папа до 27 септември 1590
Претходник Папа Сикст V
Наследник Папа Григориј XIV
Роден 4 август 1521
Рим
Починал 27 септември 1590
Рим
Други папи по име Урбан (појаснување)

Наводи уреди