Бенедикт IX (лат. Benedictus PP. IX; 1017/1020 - 5 септември 1055) — римски папа од октомври 1032 до септември 1044, април 1045 до мај 1045 и од ноември 1047 до јули 1048[1]. Станал папа на 12 или 15 години. Двапати бил симнуван од папска столица, но повторно се враќал. Бил единствениот папа обвинет за продавање на функцијата. Умрел во манастир.

Benedictus IX
Родено име Теофилакт
Папа од 1.октомври 1032
2.април 1045
3.ноември 1047
Папа до 1.септември 1044
2.мај 1045
3.јули 1048
Претходник 1.Папа Јован XIX
2.Папа Силвестер III
3.Папа Климент II
Наследник 1.Папа Силвестер III
2.Папа Григориј VI
3.Папа Дамас II
Роден 1017/1020
Рим
Починал 5 септември 1055
Готаферата, Италија
Други папи по име Бенедикт

Наводи

уреди