Паскал II (лат. Paschalis PP. II; роден како Раниеро Беда, итал. Raniero Bieda) — римски папа во периодот од 13 август 1099 - 21 јануари 1118[1].

Paschalis II
Родено име Раниеро Беда,
Папа од 13 август 1099
Папа до 21 јануари 1118
Претходник Папа Урбан II
Наследник Папа Геласиј II
Роден
Други папи по име Паскал

Кон крајот на неговото раководство во 1116 година било создадено некое ново движење кое работело против него. Папата плашејќи се за својот живот го напуштил Латеранскиот двор и надвор од Рим се задржува 2 години без 3 месеца. Во 1118 година повторно се вратил и малку по неговото враќање починал.

Наводи уреди