Јован I (лат. Johannes PP. I; ? - 18 мај 526) — римски папа од 13 август 523 до 18 мај 526[1]. Се родил во Тоскана. Бил испратен, против негова волја, од страна на остроготскиот крал Теодорих во Византија, кај императорот Јустинијан. По враќањето бил уапсен и затворен. Умрел во затвор.

Johannes I
Родено име Јован I
Папа од 13 август 523
Папа до 18 мај 526
Претходник Папа Хормизд
Наследник Папа Феликс IV
Роден ?
Тоскана
Починал 18 мај 523
Равена
Други папи по име Јован I

Наводи уреди