Григориј VII (лат.Gregorius PP. VII) — римски папа од 22 април 1073 до 25 мај 1085[1]. Роденото име му било Хилденбрант. Овој папа е познат по тоа што за време на неговото владеење тој се залагал најмногу за две работи: моралната практика на свештениците и борба со светската власт за прифаќање на христијанството во Западна Европа.

Григориј VII
Родено име Хилденбрант
Папа од 22 април 1073
Папа до 25 мај 1085
Претходник Александар II
Наследник Виктор III
Роден
Други папи по име Грегориј

Во 1077 година неговиот однос асо гермнскиот император Хенри IV се изостриле. Папата сакал да си ја врати својата раководна улога во Западна Европа, и германскиот цар да му стане вазал. Хенри IV попаднал во тешка положба и бил принуден да отиде кај Григориј VII, за да бара помилување. Царот отишол во резиденцијата на папата во Каноса. Бил принуден неколку денови да го чека папата гладен и необлечен. По неколку денови папата го примил и му простил. Со оваа победа над царот, папата во Западна Европа уште повеќе добил можност за наложување на христијанството како и подоцната поддршка за крстоносните војни.

Наводи

уреди