Павле VI, роден Џовани Батиста Енрико Антонио Марија Монтини (итал. Giovanni Battista Enrico Antonio Maria Montini) бил римокатолички папа од 1963 до 1978[1]. Тоа е почетокот на Католичката црква во време на поголемиот дел од Вториот Ватикански собор и играл голема улога за приложување на неговите решенија.

Павле VI
Родено име Џовани Батиста Енрико Антонио Марија Монтини
Папа од 21 јуни 1963
Папа до 6 август 1978
Претходник Јован XXIII
Наследник Јован Павле I
Роден 26 септември 1897
Знаме на Италија
Знаме на Италија
Починал 6 август 1978
Други папи по име Павле

Наводи

уреди