Папа Адеодат I

Папа Адеодат I (лат. Adeodatus PP. I) (? - 8 ноември 618) бил римски папа од 19 октомври 615 до 8 ноември 618. Ги вовел во употреба папските були. Ја искористил големата подршка од народот во времето на земјотресите и епидемиите. Бил прогласен за светец. Во Грегоријанскиот календар неговиот празник се слави на 8 ноември.

Adeodatus I
Papa Adeodato I.jpg
Родено име Адеодат I
Папа од 19 октомври 615
Папа до 8 ноември 618
Претходник Папа Бонифациј IV
Наследник Папа Бонифациј V
Роден ?
Рим
Починал 8 ноември 618
Рим
Други папи по име Адеодат (појаснување)