Силвестер III (лат. Silvester PP. III; ? - 1063) — римски папа од 20 јануари до 10 февруари или 10 март 1045[1]. Пред да стане папа, бил епископ на Сабина. Станал папа по протерувањето на Бенедикт IX. Бил член на семејството Кресченци. Соборот во Сутри (декември 1046) одлучил да го испрати во манастир. Но, и покрај тоа, тој продолжил да ја извршува функцијата епископ на Сабина.

Silvester III
Родено име Џовани дел Крешченци - Октавијан
Папа од 20 јануари 1045
Папа до 10 февруари или 10 март 1045
Претходник Папа Бенедикт IX
Наследник Папа Бенедикт IX
Роден ?
Рим
Починал 1063
Рим
Други папи по име Силвестер (појаснување)

Наводи уреди