Бенедикт VIII (лат. Benedictus PP. VIII; ? - 9 април 1024) — римски папа од 18 мај 1012 до 9 април 1024[1]. Го крунисал за император Хенрих II Светиот. Се борел против налетот на Сарацените и корупцијата во самата Папска Држава. Во негово време, веќе било вообичаено папата да го менува своето родено име.

Benedictus VIII
Папа Бенедикт VIII
Родено име Тефилакт
Папа од 18 мај 1012
Папа до 9 април 1024
Претходник Папа Сергиј IV
Наследник Папа Јован XIX
Роден ?
Рим
Починал 9 април 1024
Рим
Други папи по име Бенедикт (појаснување)

Наводи уреди