Папа Аницет

римски папа

Аницет (латински: Anicetus) — римски папа од околу 154 до околу 167[1]. Името му иде од грчкиот јазик и означува непобедлив.

Родено име Пиј
Папа од 154
Папа до 17 април 167
Претходник Папа Пиј I
Наследник Папа Сотер
Роден непознато
Сирија
Починал 17 април 167
Рим, Италија
Свети Аникет

Наводи уреди