Папа Климент XIII

католички папа во 18-ти век

Климент XIII (лат. Clemens PP. XIII; 7 март 1693 - 2 февруари 1769) — римски папа од 16 јули 1758 до 2 февруари 1769[1]. Се школувал во Падова. Подоцна работел во римската курија. Папата Климент XII го назначил за кардинал, а папата Бенедикт XIV за епископ на Падова.

Clemens XIII
Родено име Карло дела Торе Рецонико
Папа од 16 јули 1758
Папа до 2 февруари 1769
Претходник Папа Бенедикт XIV
Наследник Папа Климент XIV
Роден 7 март 1693
Венеција
Починал 2 февруари 1769
Рим
Други папи по име Климент (појаснување)

Тој ја започнал борбата против Езуитите, влијание кое на кралските дворови предизвикувало голем страв меѓу месните верници, така и меѓу главните политички советници на многу европски монархии. Неговата позиција била неизвесна. Тој не се решил да го укине редот, што од него се очекувало и со помош на договор се обидувал да го одлжи донесувањето на тоа решение. Во 1764, папата Климент XIII го осудил Јохан Никола Хонтхејм поради користење на псевдонимот Јустин Феброниј, во кој биле содржани критики против папата. Фебронионизмот земал голем замавво Светото Римско Царство и Австрија.

Наводи уреди