Животопис

(Пренасочено од Биографија)

Животопис или биографија — опис на животот на некоја личност.[1][2] Поимот биографија доаѓа од грчки bios = жив, живот + graphos = пишува, и се одомаќинил во речиси сите европски јазици. Означува животопис, или опис на нечиј животен пат. Соодветниот збор на латински е Curiculum Vitae — текот на животот. Животописот е литературно-документарна творба создадена врз основа на веродостојни документи и податоци за животот и работата на некоја личност. Автобиографија е сопствен животопис, опис на сопствениот живот.

Ајнхард како писар на животописот на Карло Велики.

Животописот како тема во уметноста

уреди

Наводи

уреди