Јован III (лат. Johannes PP. III; ? - 13 јули 574) — римски папа од 17 јули 561 до 13 јули 574[1]. Водел борба со галските епископи, негирајќи го правото на папата да ги именува епископите од понизок ред. Сите негови материјални придонеси биле уништени со освојувањата на Лангобардите.

Johannes III
Родено име Јован III
Папа од 17 јули 561
Папа до 13 јули 574
Претходник Папа Пелагиј I
Наследник Папа Бенедикт I
Роден ?
Рим
Починал 13 јули 574
Рим
Други папи по име Јован III

Наводи уреди