Папа Адријан VI

Папа Адријан VI (лат. Hadrianus PP. VI)(2 март 1459 - 14 септември 1523) бил римски папа од 9 јануари 1522 до 14 септември 1523. Тој бил единствениот папа кој што бил Холанѓанец и последниот не-италијански папа до папата Јован Павле II. Тој и папата Марцелиј II кои го задржале своето баптистичко име по изборот. Погребан е во германската црква во Рим, Санта Марија дел Амина.

Hadrianus VI
Hadrian VI.jpg
Родено име Адријан Дедел Флоренс Утрехтски
Папа од 9 јануари 1522
Папа до 14 септември 1523
Претходник Папа Лав X
Наследник Папа Климент VII
Роден 3 јануари 1849
Утрехт, Света римска империја
Починал 14 септември 1523
Рим
Други папи по име Адријан (појаснување)