Папа Теодор I

Теодор I (лат. Theodorus PP. I; ? - 14 мај 649) — римски папа од 24 ноември 642 до 14 мај 649. Се родил во Палестина. Постојано се борел против ереста на монотелитистите. Се допишувал со византискиот цар, па се откажал да признае дека цариградскиот патријарх Павле е попставен незаконски. Погребан е во Рим.

Theodorus I
Theodorus I.jpg
Родено име Теодор I
Папа од 24 ноември 642
Папа до 14 мај 649
Претходник Папа Јован IV
Наследник Папа Мартин I
Роден ?
Палестина
Починал 14 мај 649
?
Други папи по име Теодор (појаснување)

НаводиУреди